VRInternal - interactive 3D graphics Brightside - virtual miraculous monastery

VRML/X3D tehnologija - interaktivna Web 3D grafika

avatar
instalacija
3D chat
Web 3D istorija

X3D predstavlja akronim za Extensible 3D Graphics, to je naslednik VRML-a (Virtual Reality Modeling Langage), tehnologije razvijane prakticno od zacetka Interneta sa samo jednim ciljem da omoguci interaktivnu 3D grafiku, odnosno pravu Virtuelnu Realnost, na Web-u. Nakon usvajanja VRML 2.0 standarda, 1997. (otuda se cesto moze cuti VRML97), ljudi u Web3D konzorciumu, koji je clan W3C-a, shvataju prednosti XML-a i nastavljaju razvoj postojece tehnologije koriscenjem Extensible Markup Language sintakse i tako VRML postaje X3D, sto je sada ISO standard za Web3D grafiku.

Brightside - virtual miraculous monastery VRML/X3D playeri, navedeni u koloni desno, izgradjeni su koriscenjem plug-in tehnologije sto znaci da to nisu zasebne aplikacije vec pomocni programi za postojece Web browser-e. Da bi isprobali neki od svetova, igara ili 3D modela dostupnih na Web-u neki od navedenih plug-ina mora biti instaliran na vasem OS-u. Posle instalacije vas web browser ce biti u stanju da u svom prozoru prikazuje 3D sadrzaj, moguce je imati vise viewer-a instaliranih istovremeno a nacin za setovanje koji od njih je default, tj. kojeg ce npr. IE ucitati kada naidje na neki .wrl/x3d file je prilicno jednostavan, pogledati user tips.

TV Republic - village Ovde navedeni VRML plejeri su oni korisceni u toku izgradnje i testiranja izlozenih modela, za potpuniju listu dostupnih viewer-a, 3D alata i multiuser serverskih sistema pogledati stranicu 3D linkovi. Svi modeli na ovom sajtu radjeni su za Bitmanagement ili Blaxxun Contact plejer ali vecina se moze videti i u ostalim navedenim browserima. Za 3D chat koriscen je Blaxxun-ov javni MU server i zato chat svetovi zahtevaju Contact, inace postojeci modeli se mogu povezati i u drugim server-plug-in kombinacijama.

"VRML, sometimes pronounced vermal, is an acronym for the Virtual Reality Modeling Language. Technically speaking, VRML is neither virtual reality nor a modeling language. Virtual reality typically implies an immersive 3D experience (such as a head-mounted display) and 3D input devices (such as digital gloves). VRML neither requires nor precludes immersion..."
The Annotated VRML 97 Reference


download plug-in
Bitmanagement Contact


 
samo po vrinternal.com
po celom SCG web-u
partners
Pretraga i prezentovanje - Besplatan Casopis

copyright©1999-2008. VRInternal